Finska savnaFinska savna je osnovna zvrst savne z visoko temperaturo (od 70 do 100 stopinj C) in nizko relativno zračno vlago (od 20% do 5%). Zaradi tako visoke temperature je bivanje v savni do 15 minut, kar se ponovi do trikrat. Po potenju, se ohladimo v hladni vodi in počivamo. Že v prazgodovini so ljudje poznali različne osvežilne kopeli, ki jih lahko smatramo za predhodnice savne. Prava savna pa je doživela svoj resnični razmah v 20. stoletju, ko se je iz skandinavskih dežel razširila po vsem svetu.

Je savnanje zdravo in ali bom zgubil/a težo če bom prakticiral/a savnanje?
Najprej se ozrimo na vprašanje o teži. Sicer boste pri vsakem savnanju izgubili težo, ampak zaradi tega še ne boste postali suhi. Dejanska izguba teže temelji namreč izključno na izgubi tekočine, torej se bo s ponovnim konzumiranjem izgubljena teža ¨povrnila˝.

Med savnanjem se površinska temperatura kože spremeni za 2 do 3° C. Občutek vročičnosti na površini kože je zato med savnanjem relativno močen, telo pa se na to odzove z oddajanjem znoja. Izparevanje znoja kožo hladi. Sprva znoj ne bo opazen, kasneje pa se bo zaradi povišane temperature na površini kože pojavil. Medtem bo temperatura v notranjosti telesa rasla konstantno, čeprav ne tako hitro in izrazito. Ljudje s srčnimi težavami in kočljivim krvnim pritiskom naj se pred obiskom savne o početju posvetujejo z zdravnikom. Splošno znano je, da je savnanje priporočljivo predvsem za športnike, posebej ob poškodbah mišic. Savnanje sicer tudi pospeši razgradnjo alkohola v krvi.

Savnanje nudi telesno in duševno sprostitev, izboljša storilnost ter poživi krvni pretok. Normalna temperatura v finski savni je od 70 do 100 stopinj celzija.


Kako pogosto naj obiskujem savno?
Večina uporabnikov savne se savna enkrat do dvakrat tedensko. Savnanje enkrat tedensko zadostuje za poživitev krvnega pretoka in posledično dvigne odpornost telesa proti prehladu in gripi. Seveda to velja ob rednem tedenskem savnanju. Med samim savnanjem je dobro da naredimo 2 do 3 cikluse, kar pomeni, da dvakrat zapustimo savno in se ohladimo (denimo pod tušem), nato pa se ponovno vrnemo v savno. Priporočamo da začnite z dvema ciklusoma.

Gretje v savni, peč
Toplota se večinoma pridobiva z električno pečjo, ki je napolnjena s posebnimi kamni za savne. Toplota v savni ni enakomerno razporejena. Zaradi tega poteka v savni izmenjava toplega in mrzlega zraka. Mrzel zrak se zadržuje pri tleh, medtem ko je topel pri stropu. Da dosežemo optimalne toplotne razmere v savni moramo pred vstopom savno segrevati od 45 do 60 minut, (trajanje ¨predfaze¨ je odvisno od moči peči in prostornine savne) saj bomo s tem na območjih klopi dosegli optimalne razmere za savnanje. Mrzel zrak izpod peči se segreva in dviga s procesom konvekcije, zato je v zgornjih plasteh zrak bolj obogaten s kisikom. Grelci ogrejejo kamne in okolico.

Poživitev s kromoterapijo (barvnimi lučmi)
Barve ter luči blagodejno vplivajo na človeški organizem in izboljšujejo biološke funkcije v telesu. Z naslednjimi štirimi barvami so doseženi omenjeni učinki: – Modra luč deluje na organizem pomirjevalno – Rdeča spodbudi in okrepi blagodejnost v organizmu – Rumena okrepi in poživi živčni sistem – Zelena regenerira in spočije organizem.

 

Cenik    Naročite se

 

 Kontakt

Rihtar d.o.o

Savne in kozmetične storitve Svarog

Partizanska cesta 20

1380 Cerknica

andi.podobnik@gmail.com

+386 (0)31 549 385

+386 (0)40 210 427www.vilasvarog.com

www.andifitsvarog.com

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.